Vi valgte denne rasen fordi den er

kjent for å ha et godt lynne,

sterke flokkinstinkter og en fantastisk

evne til å ta vare på kalvene sine.

Kjøttet er kjent for å være mørt,

saftig og fantastisk smakfullt.


Rasen Limousin har sin opprinnelse

i et område med samme navn

i Frankrike og de første dyrene av

denne rasen ble innført til Norge

i 1980-årene.


I Frankrike finnes det mer enn én million reinrasede limousin dyr og det finnes enormt med engasjement for denne rasen. På de store internasjonale auksjonene kan avlsoksene bli solgt for svimlende summer,  som for eksempel den irske oksen «Trueman Jagger» som ble solgt for €212,000 i 2015!

 


Driftsform

 

Gården er økologisk, men storfeet er sikret bedre dyrevelferd enn minstekravene i det økologiske regelverket.

Om sommeren går dyrene på store beiteområder (ca 160 mål) og blir sluset fra beite til beite igjennom sommeren slik at gresset kan gro opp igjen og for å hindre at beitene blir ødelagt av dyretråkk.

Om vinteren har kuene tilgang til en stor liggehall med talle og «vinterbeite». De går inn og ut som de vil men vi forer både inne og ute for å fremme fysisk aktivitet.



 

Flokken består av 13 kuer med kalver.

Kalvene ammer gjerne 10-11 måneder,

men bør da skilles fra, slik at kua får

en hvileperiode. Kuene er flinke og

tålmodige med kalvene.


Oksen får leve sammen med kuene

slik at de blir naturlig bedekket.

Oksen må naturligvis byttes ut med

jevne mellomrom for å hindre innavl.

For å få godkjent registreringen av

en kalv, sendes det DNA-prøve (hår) fra kalven, som så blir testet og godkjent av Animalia. Animalia er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon.

Hvorfor Limousin?

Prinsipper og definisjon for økologisk landbruk

 

De fire prinsippene for økologisk landbruk er helseprinsippet, økologiprinsippet, rettferdighetsprinsippet og varsomhetsprinsippet og er grunnleggende for definisjonen av økologisk landbruk.

Den internasjonale definisjonen av økologisk landbruk er;

"Økologisk landbruk er et produksjonssystem som opprettholder sunne jordsmonn, bærekraftige økosystemer og folks helse. Dette systemet bygger på økologiske prosesser, biologisk mangfold og kretsløp tilpasset lokale forhold, istedenfor å være avhengig av innsatsfaktorer med uheldig effekt. Økologisk landbruk kombinerer tradisjon, innovasjon og vitenskap til gagn for vårt felles miljø og fremmer rettferdighet og god livskvalitet for alle."



Økologisk husdyrhold sikrer alle dyr muligheten til bevegelse utendørs, også utenom beitesesongene. Innendørs har dyra mer plass enn i konvensjonell drift.  Dyrene får økologisk fôr. Gardsbruk og bedrifter som ønsker å produsere, videreforedle og omsette økologisk mat kontrolleres og godkjennes av Debio. Debio godkjenner også utenlandske varer som omsettes i Norge. Mattilsynet har det overordnede ansvaret for regelverk knyttet til produksjon, foredling, lagring, import og omsetning av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler i Norge.